Vitaler Werken Vitaler Werken Vitaler Werken

Nieuws

Oktober 2018

Categorie: Nieuws

Wat stress met je doet in je brein

Wat stress met je doet in je brein

De start is bij schermvliegen een moment van grote stress. Net als de landing. Hoe gaat ons brein ermee om? Ik weet uit eigen ervaring dat als je maar vaak genoeg met een scherm vliegt, je ervaring ervoor zorgt, dat je minder of minder lang last hebt van de start- of landing-stress. Maar er is meer over te zeggen.

Zo'n startstress is eenmalig, verdwijnt weer als je lekker vliegt. Dat is anders als je voortdurend, chronisch met stress te maken hebt. Eerst iets over wat stress is.

Wat stress met je doet in je brein

Een gevoel van stress is een reactie op een prikkel, die ons brein aanzet tot actie. Een prikkel kan zijn:

 • een gedachte, bijvoorbeeld: 'Iedereen werkt toch hard'
 • een geluidsprikkel (ook een piepje!)
 • een visuele prikkel, denk aan zwaailichten of beelden op een scherm
 • een emotie als boosheid
 • een gevoel van onbehagen
 • een wilsbesluit, bijvoorbeeld: "Ik wil het doel halen".

Hoe werkt stress in ons lichaam?

Een prikkel zet ons brein aan tot actie. Dit werkt als volgt: er komt via ons hormoonstelsel een hormoonstof vrij, adrenaline en binnen zeer korte tijd stelt deze stof je in staat om actie te ondernemen. Je hele lijf wordt in no-time aangezet tot actie. Tegelijkertijd komt er een andere hormoonstof vrij, cortisol. Beide hormonen werken samen. De cortisol werkt langer door. Dus: prikkel --> adrenaline en cortisol --> actie. De actie kan zijn:

"je werkt door, je neemt de telefoon op, je herkent het zwaailicht en parkeert het als je merkt dat het niet voor jou is bedoeld, je laat je boosheid zien of voelen etc.", dit gebeurt vele malen per dag.

Zodra er weer rust in je systeem komt, ontspanning, verdwijnt de adrenaline uit je systeem. Na enkele uren is het cortisolniveau ook verlaagd tot normaal. Tot zover niets aan de hand.

Hoe gaat het met chronische stress?

Door voortdurende prikkels, altijd aan te staan, drukte, geen rust krijgen etc. worden de stress-hormonen onvoldoende afgebouwd. Gevolg is dat ons brein overprikkeld raakt. Met als uitwerking bijvoorbeeld:

 • concentratieverlies
 • geheugenachteruitgang
 • emotionele uitbarstingen
 • pijntjes overal
 • slaapproblemen (die stress verergeren) enz.

Wat er in je brein gebeurt bij chronische stress is, dat sommige delen van je hersenen minder actief worden, 'verschrompelen', minder dwarsverbindingen maken. Wat resteert is chaos, emoties die alle kanten opvliegen en concentratiegebrek. Met vergrote kans op een depressie of dementie. Aldus hersenonderzoekers.

Hersenonderzoekers spreken over toxische stress, stress die je systeem vergiftigt. Het zijn de verschijnselen zoals bovengenoemd die je moeten waarschuwen dat je bezig bent je systeem te vergiftigen. Ben je in je jeugd door hevige stress geplaagd, dan is dat later in je hersenen terug te vinden. Wat te doen bij chronische stress?

Hoe kun je je brein weerbaar maken tegen stress?

Er zijn gelukkig leefstijl-adviezen die de stress aanpakken en ons brein weer 'normaal' maken:

 1. Ga bewegen, wandelen is het allerbeste en kan altijd, sporten ook prima, liefst geregeld en korter, dan weinig en langer. Driemaal in de week 45 minuten flink doorstappen geeft al een belangrijke verbetering in de stress afbouw.
 2. Zorg voor voldoende en ongestoorde slaap. 7 tot 8 uur slaap is voor de westerling genoeg. In de slaap worden ook de afvalstoffen in ons hersengebied opgeruimd. Geef aan slaap de eerste prioriteit! Lukt het niet? Ga dan om hulp vragen.
 3. Eet gezond. Bij chronische stress zijn de darmen vaak ontregeld, gevoelig, pijnlijk is mijn ervaring. Zorg voor zo min mogelijk suikers, beperk koolhydraten en eet je maaltijden zonder er veel tussendoor bij te happen. Denk aan voldoende groenten en fruit, elke dag, zorg voor voldoende goede vetten en eiwitten, vette vis levert prima olie en andere bouwstenen. Er zijn talloze boeken over gezond eten, eet vooral gevarieerd en niet te veel.
 4. Neem regelmatig rustpauzes. ontspanning na inspanning. Mediteren, niets doen, lummelen, mijmeren, het helpt allemaal om je stress af te bouwen, creatief te blijven, je emoties te reguleren etc.

Wat wil ons dit nu zeggen? We kunnen niet zonder stress leven, maar we kunnen wel teweerstellen tegen stress. Onderzoek je leefstijl en pas aan wat kan om beter tegen stress te kunnen.

Wat stress met je doet in je brein

Januari 2018

Categorie: Nieuws

Burn-out bij jong en oud

Bij Nu.nl was een uitgebreid artikel over de burn-out deze week. Dit naar aanleiding van een vlogger, die meldde er uit te moeten, omdat ze burn-out was. De reacties hierop waren schrijnend, men ontkende gewoon, dat jonge mensen een burn-out kunnen krijgen. Terwijl jonge mensen al jaren in de 'aan' modus staan en dus veel te weinig ontspannen. Ze slapen te weinig en ongeregeld mede daardoor. Te weinig slaap betekent geen voldoende herstel en dus raakt de accu steeds verder leeg. Als je hier niet op reageert met zorgen voor meer ontspanning en rust, komt het moment dat je zenuwstelsel het laat afweten. Een complete energie-uitval, burn-out genaamd is het gevolg. De realiteit is dat steeds jongere mensen een burn-out krijgen, terwijl burn-out klachten in alle leeftijdsgroepen voorkomen.

Leeftijd begint steeds onbelangrijker te worden bij burn-out klachten.

Hoe doorbreek de de vicieuze cirkel?

Het meest lastige is om je levensstijl te doorbreken. Je weet dat je je niet prettig voelt, slecht kunt concentreren, geen zin hebt in je werk, moe, moe, moe bent en fysieke klachten als hoofdpijn, spierpijn en dergelijke hebt. Desondanks kun je de sleutel niet vinden om je leven te veranderen. Mijn advies: Lees eerst eens een goed boek over overspannenheid en burn-out. Dan kom je verder. Ik noem enkele: 1. Eerste hulp bij stress en vermoeidheid van Frank Schaper, 2. Nooit meer burn-out! van Anita Roelands, 3. Uit je burn-out van Carine Karsten. Kijk ook eens op mijn website: vitalerwerken.nl

Burn-out werkgerelateerd?

In veel boeken en ook bij bedrijfsartsen kom je de overtuiging tegen dat een burn-out werkgerelateerd is. Impliciet wordt hiermee gezegd dat de privé-zaken de burn-out niet veroorzaken. Helaas is dit te eenzijdig. Duidelijk is dat de werkdruk voor veel burn-out gerelateerde klachten zorgt. Echter de privé situatie heeft veel invloed of er energie bij komt of juist wegvloeit. Denk aan: verhuizing, trouwen, nieuwbouw, financiële perikelen, kinderen krijgen, slecht slapen door de kleine kinderen, relatieproblemen etc..

Jong en oud?

De oudere generatie wil zich niet laten kennen, er moet gewerkt worden en er is geen tijd voor zeuren. Doorgaan! Geen wonder dat zo vanaf ongeveer 40 jaar veel mensen allerlei klachten krijgen omdat de boog altijd maar gespannen staat. En omdat het werk steeds meer van ons vraagt. Nog los van nacht- en onregelmatige diensten. Wist u dat er in Amsterdam geen schoolleiders boven de 50 jaar zijn? Hoe zou dat toch komen? Gemiddeld krijgen vrouwen 7 jaar eerder dan mannen een energie-uitval. 10 jaar geleden was dat nog rond de 43 jaar, nu is dat al onder de 40. Jong en oud zijn in deze drukke tijd in de gevarenzone. Je kunt er alleen zelf wat aan doen! Ga je grenzen bewaken, doe leuke dingen voor jezelf, wees minder perfectionistisch, kijk eens om je heen hoe anderen met werkdruk omgaan, zijn die makkelijker? Probeer het ook eens.

Burn-out bij jong en oud

Oktober 2017

Categorie: Nieuws

Is angst op de werkvloer nuttig, prestatieverhogend of werkt het juist verlammend?

Voor elke angst- of stressprikkel kun je dankbaar zijn. Toch kan het teveel zijn. Er zijn veel organisaties, onderzoek daarover is helder, waar een angstcultuur heerst. De omzet gaat omlaag, de baas houdt een donderspeech. De reorganisatie komt eraan, iedereen gaat harder rennen. Er zijn diverse publicaties over angstcultuur in grote organisatie. UMC (KNO afdeling), Primark, Ikea, enkele ministeries, allemaal kwamen ze negatief in het nieuws door het bestaan van een angstcultuur. Ryan Air kan er ook wat van. Dus dat het niet zou bestaan is lariekoek. Het heerst en wellicht meer dan ons lief is.

Tot op zekere hoogte is stress, druk of angst (een normale emotie overigens die heel veel activeert) normaal en acceptabel. Het zet je aan tot actie, je komt in beweging en gaat extra hard werken om iets (op tijd) gedaan te krijgen. Waar loopt het spaak zodat je slechtere prestaties levert en niet in actie komt?

Wat doet teveel angst met je? Bekend is dat teveel angst verlammend werkt. Je prestaties worden minder op de lange termijn, je neigt tot minder samenwerken, je krijgt meer ziekteverzuim. Dus een angstcultuur werkt uiteindelijk negatief uit voor elke organisatie. Meer controle op de werkvloer werkt controleverlies voor de medewerkers in de hand en dat is weer contraproductief. Maar zolang het mensbeeld negatief is (en dat komt veel voor in de Angelsaksische aanpak) wordt er ook angst gecreëerd om macht te cultiveren. Een angst die bovendien stelselmatig wordt ingezet om loyaliteit, gehoorzaamheid en inzet bij medewerkers af te dwingen.

Hoe anders om te gaan met angst?

Je eigen angsten onder ogen zien en je conclusies trekken. Ga je ermee door of kies je voor een andere aanpak/werk/situatie. En wat kunnen managers doen om werknemers weer los te krijgen van hun angst?

Geef ze zo veel mogelijk controle terug, geef ze inspraak en beloon niet alleen resultaten, maar ook gewenst gedrag – zoals samenwerken of kennis delen. Dan komt er weer een positieve beweging in de organisatie.

Is angst op de werkvloer nuttig, prestatieverhogend of werkt het juist verlammend?

November 2017

Categorie: Nieuws

Zijn er gewenste intimiteiten?

Er zijn volgens mij drie voorwaarden waaraan voldaan moet zijn, wil een intimiteit in welke situatie, zorg, school, werk, thuis etc., dan ook gewenst zijn:

 1. de intimiteit is op het juiste moment
 2. de intimiteit is afgestemd op de persoon
 3. de intimiteit is door de ontvanger gewenst.

Ik geef een voorbeeld uit een workshop voor vrijwilligers van een tehuis voor kankerpatiënten. Een vrijwilliger deed voor hoe zij contact maakte met een gast waar zij mee in gesprek was. Zij maakte contact met een gast in het tehuis, op een manier die direct en stevig was. Voor iedereen was zichtbaar dat dit niet afgestemd was op de kwetsbare ontvanger, hoe goed bedoeld ook. Alleen bleek dit lastig te vertellen, dus heb ik dat bij de betrokken vrijwilliger voorgedaan hoe het op mij overkwam. Toen merkte ze zelf, dat ze overrompeld werd door de directe manier van contact maken. Zij had zich niet afgestemd op de gast.

Nog een voorbeeld uit mijn oppaspraktijk van de kleinkinderen. Mijn kleindochter had net tot haar verdriet en woede haar vader naar zijn werk zien vertrekken en was met mij als opa achtergebleven. Zij stampte van woede en huilde erbarmelijk. Ze stond op een meter afstand van me. Dat heb ik even laten duren (een paar minuten denk ik). Op dat moment troosten of in de armen nemen zou niet worden gewaardeerd. Daarna met een afleiding (de pop een schone luier aandoen) heb ik eerst contact gemaakt en toen het snikken over was en ze het meeste verdriet en woede geuit had, heb ik met haar nader contact gemaakt op een meer intieme manier.

De ongewone en veelbewogen discussie over ongewenste intimiteiten bij vrouwen en mannen roept bij mij de vraag op: hoe kan een intimiteit dan wel gewenst zijn? Dit is mogelijk maar er zijn spelregels.

Tot slot , in mijn praktijk kom ik tegen dat iemand niet of slechts op weinig plekken aangeraakt kan worden. Dat kan ik alleen maar respecteren. Forceren door toch fysiek contact te zoeken zou zeker als ongewenst worden ervaren. Dan duurt het echt lang voordat er voldoende vertrouwen is in mij als haptotherapeut, voordat ik bijvoorbeeld een hand op een schouder of onderrug mag leggen. Of een voet mag masseren. En soms komt het niet zover. Het blijft dus afstemmen op de mogelijkheden van de persoon.

Zijn er gewenste intimiteiten?

Oktober 2017

Categorie: Nieuws

Slaapgebrek? Je leeft korter en hebt meer kans op ziektes als diabetes

Naarmate werk en vrije tijd steeds meer in elkaar overlopen, kom je nog maar zelden iemand tegen die zich níét druk maakt over slapen. Walker spreekt over een catastrofale slaapgebrek-epidemie, want zodra mensen zich eenmaal bewust zijn van de sterke relatie tussen slaapgebrek en onder andere Alzheimer, kanker, suikerziekte, overgewicht en geestelijke problemen, dan gaan ze hopelijk langer slapen. Ik verklap vast de titel van zijn laatste boek: 'Why We Sleep'.

Of je een nachtmens bent of niet, voor twaalven erin liggen is essentieel. En voor velen is voor elf uur 's avonds in bed een must.

Hoeveel slaap heeft een mens normaal nodig? Zeven uur slaap of minder leidt tot chronisch slaaptekort. Probeer altijd acht uur te slapen. Regelmaat in naar bed gaan en opstaan is ook super belangrijk. Of je een nachtmens bent of niet, voor twaalven erin liggen is essentieel. En voor velen is voor elf uur 's avonds in bed een must. Moet je elke ochtend om zes uur op, dan is tien uur 's avonds de prik om in bed te liggen.

Wat is de realiteit van het aantal slaapuren in 2017? Vijftig jaar geleden was het nog een grote uitzondering dat mensen met zes uur slaap de dag door probeerden te komen, door de enorme druk van de samenleving is dat nu al een op de twee mensen die dit zo doet. Vandaar die epidemie van slaapgebrek die chronisch en catastrofaal is. Het leidt tot vele ziekten van lichaam en geest. Het is een gevecht tegen het vele licht, de caffeïne, de stress, de druk die we ons zelf opleggen om alles maar mee te doen, te checken etcetera.

Als je zoals Walker onderzoekt, wat er in de slaap met je lichaam gebeurt, dan weet je over alle herstelmechanismen van lichaamscellen en van de emotionele en geestelijke kant. Slaap herstelt de overbelaste cellen en geeft ze nieuwe energie voor de volgende dag. In de slaap komen vier tot vijf perioden voor waarin de hersenen zich herstellen, de zogenaamde niet-REM slaap en de REM slaap. In blokken van ongeveer anderhalf uur wisselen deze soorten slaap zich af. In de hersenen gebeurt er dan van alles en nog wat: in de niet-REM slaap wisselen de cellen ritmisch en in een soort mantra enorm veel uit, het beste bloeddrukverlagende medicijn dat er is. Terwijl in de (kortere) REM slaap er veel activiteiten zijn die lijken op normale (overdag) hersenactiviteit. Enorm actief, maar onduidelijk is nog wat dat betekent. Je hebt deze vier tot vijf slaapblokken echt nodig om geheel hersteld aan de nieuwe dag te beginnen.

Slaappillen toegestaan? Soms ontkom je er niet aan, maar doe het zo weinig mogelijk, het belast je geheugen. En je helderheid en concentratie de dag erop.
Ben je lui als je zegt dat je gaat slapen? Nee, een slapende baby is toch ook niet lui, maar heeft die slaap nodig om te groeien en te herstellen. Als volwassenen zouden we daar een voorbeeld aan kunnen nemen.

Slaapgebrek? Je leeft korter en hebt meer kans op ziektes als diabetes

Juni 2017

Categorie: Nieuws

Multitasken is dat nu stressverhogend of niet?

Als iemand probeert zowel zijn linkerveter als zijn rechterveter tegelijk los te maken gaan deze handelingen niet tegelijk. Het brein schakelt razendsnel van de linker- naar de rechterschoen en weer terug. Dit is voor mij een simpel maar wel duidelijk voorbeeld, dat twee dingen tegelijk doen voor ons brein niet mogelijk is. Daarom zeg ik ook altijd: verminder de stress door één ding tegelijk te doen. Maar de wetenschap denkt duidelijk genuanceerd over het kunnen multitasken.

Prof. Niels Taatgen van de RU Groningen verwijst het niet kunnen multitasken naar het rijk der fabelen.

Om dit te bewijzen brengen ze de spinner in, het fameuze handtolletje. Dat spinnertje wordt aangeraden aan kinderen die zich slecht kunnen concentreren. Steeds ronddraaien van de spinner zou de focus verbeteren en de stress verminderen is het idee. Prof. Niels Taatgen van de RU Groningen verwijst het niet kunnen multitasken naar het rijk der fabelen. In een artikel in Trouw van 2 juni jl. wordt Taatgen geciteerd. Hij geeft het voorbeeld van het fietsen en het denken tegelijkertijd. Het fietsen gaat op de automatische piloot, het denken kost meer energie. Ondanks een lastige verkeerssituatie kun je toch nog nadenken. Er is hier sprake van een beroep op twee verschillende hersensystemen. Lastiger wordt het wanneer je tegelijkertijd een beroep doet op hetzelfde hersensysteem (zie mijn voorbeeld over de veters). Schakelen tussen de ene actie en de andere kost tijd. En als je in de auto zit te bellen heb je soms geen tijd over om te reageren op een lastige, onverwachte verkeerssituatie. Terwijl het bellen zorgt voor een vertraging in de reactie op het verkeer.

Taatgen zegt: Kiezen tussen verschillende taken kost energie en tijd: gemiddeld ongeveer 5 seconden. Dus kost het mentale energie. Veel kiezen kost veel energie en maakt moe. Dus blijft: doe één ding tegelijk, dan word je minder moe. En de radio hoeft tijdens het leren voor het tentamen niet uit, die hoor je namelijk niet meer. Weggefilterd. Blijf dus ook maar poppetjes tekenen tijdens de vergadering. Het helpt je concentreren.

Multitasken is dat nu stressverhogend of niet?

Mei 2017

Categorie: Nieuws

Brood van opa smaakt het lekkerst; wat eet u bij ontbijt en lunch?

Brood is een reeds eeuwen bekend voedingsmiddel. Op alle afbeeldingen, schilderijen en in teksten komt brood voor. Brood en spelen was het al in de Romeinse tijd. Maar is ons brood van nu nog wel lekker? Brood komt van warme bakkers, broodfabrieken, afbakproducten uit de oven en natuurlijk de eigen bakkers. Mijn schoonzus in Frankrijk bakt in de oven vier broden tegelijk en heeft zo heerlijk, volkorenbrood. Ikzelf ben de bakker in huis en bak met een broodbakmachine enkele malen in de week een eigen brood, het recept vindt u onderaan.

Brood levert koolhydraten en vetten. Met meer of minder vezels, afhankelijk hoe ‘wit’ het brood is en hoeveel meel of bloem erin verwerkt is. In diëten wordt (wit) brood soms verfoeid, soms is het een normaal onderdeel van de aanbevolen voeding.

Hoe ziet uw voedingspatroon eruit? Bent u net als ik een broodeter? Brood met kaas, liefst geitenkaas? Je kunt mij en mijn vrouw er voor wakker maken.

Zelf brood bakken met biologisch meel en bloem van de molen doet mijn kleinkinderen smikkelen.

Toch begin ik de dag met volle yoghurt met een handjevol biologische noten, zaden, zuidvruchten met een eetlepel lijnzaadolie en een fruitje, meestal een appel. Met dit diepe bord vol lekkers kan ik het de hele ochtend goed volhouden. Ik zet het de avond tevoren klaar, zodat de vruchten zich vol vocht kunnen zuigen. De olie en het fruit komen er op de ochtend bij. De lunch daarentegen is met brood, eigengebakken brood met hartig en zoetig broodbeleg. De boterhammen die ik afsnijd wegen het dubbele van het fabrieksbrood. Dus je krijgt veel meer binnen. En mijn kleinkinderen van 8 en 10 eten er gerust twee van. Dan kunnen ze er weer goed tegen.

Welke boter smeert u op het brood? De meeste margarines zijn van vet dat op een bepaalde temperatuur is gesmolten (verhit). De samenstelling wordt daardoor drastisch verslechterd. Vrijwel alle margarine geeft, schrik niet, plastics af, die op celniveau een foute functie kennen. In de cellen wordt de zuurstofopname erdoor beperkt. Dus gaat de cel extra hard aan de slag (celdeling onder andere) om toch zuurstof te kunnen ontvangen. Dus maar geen margarine? Inderdaad. Of toch?

Alternatief is roomboter of een margarine die vetten bevat die koud zijn verwerkt. Het Duitse merk Landkrone doet dit bijvoorbeeld. Te krijgen bij de biologische- en Natuurvoedingswinkels.

Bent u al om, om zelf brood te bakken in de oven of met een machine? Op Marktplaats vindt u meestal vrijwel nieuwe tweedehands voor niet te veel geld. Eet gezond en smakelijk!

Recept

Mijn broodrecept is als volgt (kost vijf minuten om klaar te zetten):
Neem 250 gram biologisch tarwebloem, voeg 300 cc water en een scheut Arachideolie toe. Doe daar 250 gram biologisch volkoren tarwemeel bij. Voeg dan een maatschep suiker en zout toe en een klein maatschepje gist. Gist heb ik in droge vorm, dat koop je ook bij de molen of Natuurvoedingswinkel. De maatschep kun je daar meestal ook krijgen. Lukt dat niet dan is een eetlepel met een kleine kop ook goed. Zout gebruik ik van Keltisch zeezout, met veel mineralen. Daarvan neem ik meestal wat minder dan 1 eetlepel. De broodbakmachine doet de rest. Ik bak meestal met lichte of normale korst.

Brood van opa smaakt het lekkerst; wat eet u bij ontbijt en lunch?

April 2017

Categorie: Nieuws

Moe door slaaptekort? Ga meer slapen en je wordt energieker!

Moe door slaaptekort? Een korte vraag met een uitgebreid antwoord. Ik ga in op de functie van slaap, wat in de slaap allemaal gebeurt in je lijf en geest en hoe je de slaap het beste kunt voorbereiden en kunt uitvoeren..

Hoeveel slaap heeft iemand nodig?

Gemiddeld slapen we over de gehele wereld tussen de 7,5 en 8 uur. Sommigen kunnen met 7 uur slaap toe, anderen hebben 9 uur nodig. En als je veel fysieke of geestelijke inspanningen hebt, is meer slaap normaal. Een bekende uitspraak van Joop Zoetemelk, gelauwerd winnaar van de Tour de France, is: 'De Tour win je in bed'. Met andere woorden, na zoveel inspanningen moet je veel extra slapen om weer te herstellen. En tussen fysieke en geestelijke topprestaties en belasting is qua slaapbehoefte geen verschil. Allebei vraagt om meer ontspanning en slapen.

Na inspanning is ontspanning nodig.

Lastig fenomeen in deze tijd is dat we na elke inspanning (lees: gesprek, onderhandeling, telefoongesprek, arbeidsinspanning, stressmoment, etc.) vaak meteen doorgaan. Normaal zou voor ons lichaam en onze hersenen en zenuwstelsels zijn, dat na inspanning ontspanning volgt. De huidige jachtige tijd met veel tijdsdruk en stress lijkt dit onmogelijk te maken. Of we kiezen er niet op tijd voor om pauze te nemen (geen koffie- of lunchpauze?). Gevolg is dat we ons lichaam fysiek en geestelijk uitputten. Waardoor we minder goed slapen, moe zijn, nergens zin meer in hebben etcetera. Als we in staat zijn om na elke inspanning of stressmoment te ontspannen, even afstand te nemen, dan herstelt ons lichaam, op alle niveau's: de cellen kunnen weer nieuwe brandstof krijgen, de spijsvertering krijgt normale kansen om haar werk te doen, de zenuwstelsels normaliseren weer in plaats van voortdurend onder druk te staan.

Een bekende uitspraak van Joop Zoetemelk, gelauwerd winnaar van de Tour de France, is: 'De Tour win je in bed'.

Wat gebeurt er in de slaap?

Er zijn vaste patronen in de slaap. Als we de slaap goed voorbereiden en tijdig, tenminste een uur tevoren, onze activiteiten afbouwen, kunnen we snel inslapen. De eerste 2 à 3 uur slapen we het diepst. Dan herstellen de fysieke processen in ons lichaam het meest. Daarna is er een moment van lichter slapen. Dat gaat weer over in de volgende fase met dieper slapen en minder diep slapen, en in deze (soms drie tot vijf fasen) herstellen we van de dag tevoren. Worden we wakker dan zijn we in ons onderbewuste met dingen aan het verwerken van de vorige dag. Die ben je dan vaak bewust. De droomperiode, niet voor iedereen hoor, is vaak aan het eind van de slaap. Normaal gesproken zijn we na 8 uur slaap fit en uitgerust. Zowel op fysiek als op geestelijk celniveau worden tekorten aangevuld en beschadigingen hersteld. De spijsvertering en de vitale organen als lever, gal en nieren werken optimaal in de slaapperiode. Vandaar dat de meeste mensen 's morgens vroeg ontlasting hebben.

Tot slot, hoe kun je het rustigste en snelste inslapen?

Er gelden een aantal regels voor de slaapvoorbereiding die voor iedereen van toepassing zijn. In de uren voor je gaat slapen is afbouw van werkzaamheden en activiteiten belangrijk. Stel dat je om 23.00 uur wilt gaan slapen (in bed liggen) dan kun je na 21.30 uur beter geen activiteiten als op je smartphone iets doen of checken, op je tablet of laptop of PC. Deze schermen geven namelijk blauw licht af en dat geeft een signaal aan je hersenen om actief te zijn en dus wordt er geen melatonine aangemaakt. Melatonine is belangrijk om het dag/nachtritme te begeleiden. Het veroorzaakt slaap. Een lang telefoongesprek is zeker geen aanrader. Spannende boeken activeren ook de hersenen. - Dus wat dan wel? Wat lummelen, ontbijt klaarmaken en -zetten, zitten en een ontspannen boekje lezen, TV kijken kan, echter geen spannende zaken. Op de bank zitten en even niets doen, dat ontspant prima. Kunnen we dat nog? Je laat de dag passeren en gaat nergens actief op in. Komt er iets langs om morgen te doen? Schrijf het op, dan kun je het loslaten. En ben je 's nachts toch lang wakker en lig je te malen? Ga eruit en doe even kort wat en ga dan weer opnieuw naar bed. Een goede nachtrust gewenst!

Moe door slaaptekort? Ga meer slapen en je wordt energieker!

Januari 2017

Categorie: Nieuws

Hoogopgeleid, verveeld en met een bore-out?

Onderzoek wijst uit de circa twee-derde van de mensen met een bore-out (een soort burn-out maar dan van verveling) hoogopgeleid zijn. Zij kunnen veel, zijn ambitieus, krijgen een baan en dan blijkt na enkele maanden dat de uitdaging ontbreekt, er geen nieuwe dingen meer gebeuren, de werkzaamheden niet echt stimulerend zijn etc. Het gevolg is dat je ’s morgens al moe bent, prikkelbaar bent, nergens zin in hebt, hoofdpijn hebt en andere burn-out verschijnselen ervaart. Je baas zegt: joh, neem het wat makkelijker, geniet ervan dat je iets eerder klaar bent. Ga eens tussen door wat wandelen. Maar daar kwam je niet voor. Je wilt iets betekenen en je talenten inzetten.

Een bore-out is net als een burn-out een energieziekte. Het is een aandoening die je zowel geestelijk als lichamelijk kan uitputten.

Je hebt een bore-out. Je bent ziek van verveling en geen interessant of uitdagend werk. Dan helpt er geen lieve moeder aan. Je zult radicaal iets anders moeten kiezen. Gewoon doorgaan levert meer stress op. Volg je hart en ga om je heen kijken waar je echte interesses liggen. Waar je wel blij van wordt. Waar je je uitgedaagd weet. Neem het initiatief en wacht niet langer af. Ga veranderen van werk. Leg de lat hoger en weet dat je dat aankunt. Ziek zijn van verveling? Zet er een punt achter.

Een bore-out is net als een burn-out een energieziekte. Het is een aandoening die je zowel geestelijk als lichamelijk kan uitputten. Schrik niet, een op de zeven werknemers verveelt zich te pletter. Mijn advies is als je er slecht aan toe bent: ga googelen en zoek een goede coach of therapeut. Kies voor ander werk. Houd op met jezelf uit te putten. Ben je nog niet echt ziek maar voel je je wel ellendig met je werk? Zoek ander uitdagend werk!.

Hoogopgeleid, verveeld en met een bore-out?

Vitaliteitstest

Doe de online Vitaliteitstest

Online Vitaliteitstest

Stresstest

Doe de online Stresstest

Online Stresstest

Workshops

Gevoel en emotie

Workshop 1

Naast het denken ook het voelen inschakelen. Hierdoor lichaam en geest laten samenwerken in de communicatie met anderen. Meer jezelf en in de flow zijn.

Workshop 1

Vitaliteit

Workshop 2

Ontdekken waar energie weglekt, wat energie geeft, gedragspatronen herkennen en een plan maken om meer energie te krijgen.

Workshop 2

Stresspreventie

Workshop 3

Beter in je vel zitten, vitaler worden, meer plezier in je werk. Minder vaak ziek, beter belastbaar.

Workshop 3