Vitaler Werken Vitaler Werken Vitaler Werken
VitalerWerken.nl Nieuws

Juni 2017

Categorie: Nieuws

Multitasken is dat nu stressverhogend of niet?

Als iemand probeert zowel zijn linkerveter als zijn rechterveter tegelijk los te maken gaan deze handelingen niet tegelijk. Het brein schakelt razendsnel van de linker- naar de rechterschoen en weer terug. Dit is voor mij een simpel maar wel duidelijk voorbeeld, dat twee dingen tegelijk doen voor ons brein niet mogelijk is. Daarom zeg ik ook altijd: verminder de stress door één ding tegelijk te doen. Maar de wetenschap denkt duidelijk genuanceerd over het kunnen multitasken.

Prof. Niels Taatgen van de RU Groningen verwijst het niet kunnen multitasken naar het rijk der fabelen.

Om dit te bewijzen brengen ze de spinner in, het fameuze handtolletje. Dat spinnertje wordt aangeraden aan kinderen die zich slecht kunnen concentreren. Steeds ronddraaien van de spinner zou de focus verbeteren en de stress verminderen is het idee. Prof. Niels Taatgen van de RU Groningen verwijst het niet kunnen multitasken naar het rijk der fabelen. In een artikel in Trouw van 2 juni jl. wordt Taatgen geciteerd. Hij geeft het voorbeeld van het fietsen en het denken tegelijkertijd. Het fietsen gaat op de automatische piloot, het denken kost meer energie. Ondanks een lastige verkeerssituatie kun je toch nog nadenken. Er is hier sprake van een beroep op twee verschillende hersensystemen. Lastiger wordt het wanneer je tegelijkertijd een beroep doet op hetzelfde hersensysteem (zie mijn voorbeeld over de veters). Schakelen tussen de ene actie en de andere kost tijd. En als je in de auto zit te bellen heb je soms geen tijd over om te reageren op een lastige, onverwachte verkeerssituatie. Terwijl het bellen zorgt voor een vertraging in de reactie op het verkeer.

Taatgen zegt: Kiezen tussen verschillende taken kost energie en tijd: gemiddeld ongeveer 5 seconden. Dus kost het mentale energie. Veel kiezen kost veel energie en maakt moe. Dus blijft: doe één ding tegelijk, dan word je minder moe. En de radio hoeft tijdens het leren voor het tentamen niet uit, die hoor je namelijk niet meer. Weggefilterd. Blijf dus ook maar poppetjes tekenen tijdens de vergadering. Het helpt je concentreren.

Vitaliteitstest

Doe de online Vitaliteitstest

Online Vitaliteitstest

Stresstest

Doe de online Stresstest

Online Stresstest

Workshops

Gevoel en emotie

Workshop 1

Naast het denken ook het voelen inschakelen. Hierdoor lichaam en geest laten samenwerken in de communicatie met anderen. Meer jezelf en in de flow zijn.

Workshop 1

Vitaliteit

Workshop 2

Ontdekken waar energie weglekt, wat energie geeft, gedragspatronen herkennen en een plan maken om meer energie te krijgen.

Workshop 2

Stresspreventie

Workshop 3

Beter in je vel zitten, vitaler worden, meer plezier in je werk. Minder vaak ziek, beter belastbaar.

Workshop 3