Vitaler Werken Vitaler Werken Vitaler Werken
VitalerWerken.nl Nieuws

November 2017

Categorie: Nieuws

Zijn er gewenste intimiteiten?

Er zijn volgens mij drie voorwaarden waaraan voldaan moet zijn, wil een intimiteit in welke situatie, zorg, school, werk, thuis etc., dan ook gewenst zijn:

  1. de intimiteit is op het juiste moment
  2. de intimiteit is afgestemd op de persoon
  3. de intimiteit is door de ontvanger gewenst.

Ik geef een voorbeeld uit een workshop voor vrijwilligers van een tehuis voor kankerpatiënten. Een vrijwilliger deed voor hoe zij contact maakte met een gast waar zij mee in gesprek was. Zij maakte contact met een gast in het tehuis, op een manier die direct en stevig was. Voor iedereen was zichtbaar dat dit niet afgestemd was op de kwetsbare ontvanger, hoe goed bedoeld ook. Alleen bleek dit lastig te vertellen, dus heb ik dat bij de betrokken vrijwilliger voorgedaan hoe het op mij overkwam. Toen merkte ze zelf, dat ze overrompeld werd door de directe manier van contact maken. Zij had zich niet afgestemd op de gast.

Nog een voorbeeld uit mijn oppaspraktijk van de kleinkinderen. Mijn kleindochter had net tot haar verdriet en woede haar vader naar zijn werk zien vertrekken en was met mij als opa achtergebleven. Zij stampte van woede en huilde erbarmelijk. Ze stond op een meter afstand van me. Dat heb ik even laten duren (een paar minuten denk ik). Op dat moment troosten of in de armen nemen zou niet worden gewaardeerd. Daarna met een afleiding (de pop een schone luier aandoen) heb ik eerst contact gemaakt en toen het snikken over was en ze het meeste verdriet en woede geuit had, heb ik met haar nader contact gemaakt op een meer intieme manier.

De ongewone en veelbewogen discussie over ongewenste intimiteiten bij vrouwen en mannen roept bij mij de vraag op: hoe kan een intimiteit dan wel gewenst zijn? Dit is mogelijk maar er zijn spelregels.

Tot slot , in mijn praktijk kom ik tegen dat iemand niet of slechts op weinig plekken aangeraakt kan worden. Dat kan ik alleen maar respecteren. Forceren door toch fysiek contact te zoeken zou zeker als ongewenst worden ervaren. Dan duurt het echt lang voordat er voldoende vertrouwen is in mij als haptotherapeut, voordat ik bijvoorbeeld een hand op een schouder of onderrug mag leggen. Of een voet mag masseren. En soms komt het niet zover. Het blijft dus afstemmen op de mogelijkheden van de persoon.

Vitaliteitstest

Doe de online Vitaliteitstest

Online Vitaliteitstest

Stresstest

Doe de online Stresstest

Online Stresstest

Workshops

Gevoel en emotie

Workshop 1

Naast het denken ook het voelen inschakelen. Hierdoor lichaam en geest laten samenwerken in de communicatie met anderen. Meer jezelf en in de flow zijn.

Workshop 1

Vitaliteit

Workshop 2

Ontdekken waar energie weglekt, wat energie geeft, gedragspatronen herkennen en een plan maken om meer energie te krijgen.

Workshop 2

Stresspreventie

Workshop 3

Beter in je vel zitten, vitaler worden, meer plezier in je werk. Minder vaak ziek, beter belastbaar.

Workshop 3