Vitaler Werken Vitaler Werken Vitaler Werken
VitalerWerken.nl Nieuws

Januari 2018

Categorie: Nieuws

Burn-out bij jong en oud

Bij Nu.nl was een uitgebreid artikel over de burn-out deze week. Dit naar aanleiding van een vlogger, die meldde er uit te moeten, omdat ze burn-out was. De reacties hierop waren schrijnend, men ontkende gewoon, dat jonge mensen een burn-out kunnen krijgen. Terwijl jonge mensen al jaren in de 'aan' modus staan en dus veel te weinig ontspannen. Ze slapen te weinig en ongeregeld mede daardoor. Te weinig slaap betekent geen voldoende herstel en dus raakt de accu steeds verder leeg. Als je hier niet op reageert met zorgen voor meer ontspanning en rust, komt het moment dat je zenuwstelsel het laat afweten. Een complete energie-uitval, burn-out genaamd is het gevolg. De realiteit is dat steeds jongere mensen een burn-out krijgen, terwijl burn-out klachten in alle leeftijdsgroepen voorkomen.

Leeftijd begint steeds onbelangrijker te worden bij burn-out klachten.

Hoe doorbreek de de vicieuze cirkel?

Het meest lastige is om je levensstijl te doorbreken. Je weet dat je je niet prettig voelt, slecht kunt concentreren, geen zin hebt in je werk, moe, moe, moe bent en fysieke klachten als hoofdpijn, spierpijn en dergelijke hebt. Desondanks kun je de sleutel niet vinden om je leven te veranderen. Mijn advies: Lees eerst eens een goed boek over overspannenheid en burn-out. Dan kom je verder. Ik noem enkele: 1. Eerste hulp bij stress en vermoeidheid van Frank Schaper, 2. Nooit meer burn-out! van Anita Roelands, 3. Uit je burn-out van Carine Karsten. Kijk ook eens op mijn website: vitalerwerken.nl

Burn-out werkgerelateerd?

In veel boeken en ook bij bedrijfsartsen kom je de overtuiging tegen dat een burn-out werkgerelateerd is. Impliciet wordt hiermee gezegd dat de privé-zaken de burn-out niet veroorzaken. Helaas is dit te eenzijdig. Duidelijk is dat de werkdruk voor veel burn-out gerelateerde klachten zorgt. Echter de privé situatie heeft veel invloed of er energie bij komt of juist wegvloeit. Denk aan: verhuizing, trouwen, nieuwbouw, financiële perikelen, kinderen krijgen, slecht slapen door de kleine kinderen, relatieproblemen etc..

Jong en oud?

De oudere generatie wil zich niet laten kennen, er moet gewerkt worden en er is geen tijd voor zeuren. Doorgaan! Geen wonder dat zo vanaf ongeveer 40 jaar veel mensen allerlei klachten krijgen omdat de boog altijd maar gespannen staat. En omdat het werk steeds meer van ons vraagt. Nog los van nacht- en onregelmatige diensten. Wist u dat er in Amsterdam geen schoolleiders boven de 50 jaar zijn? Hoe zou dat toch komen? Gemiddeld krijgen vrouwen 7 jaar eerder dan mannen een energie-uitval. 10 jaar geleden was dat nog rond de 43 jaar, nu is dat al onder de 40. Jong en oud zijn in deze drukke tijd in de gevarenzone. Je kunt er alleen zelf wat aan doen! Ga je grenzen bewaken, doe leuke dingen voor jezelf, wees minder perfectionistisch, kijk eens om je heen hoe anderen met werkdruk omgaan, zijn die makkelijker? Probeer het ook eens.

Vitaliteitstest

Doe de online Vitaliteitstest

Online Vitaliteitstest

Stresstest

Doe de online Stresstest

Online Stresstest

Workshops

Gevoel en emotie

Workshop 1

Naast het denken ook het voelen inschakelen. Hierdoor lichaam en geest laten samenwerken in de communicatie met anderen. Meer jezelf en in de flow zijn.

Workshop 1

Vitaliteit

Workshop 2

Ontdekken waar energie weglekt, wat energie geeft, gedragspatronen herkennen en een plan maken om meer energie te krijgen.

Workshop 2

Stresspreventie

Workshop 3

Beter in je vel zitten, vitaler worden, meer plezier in je werk. Minder vaak ziek, beter belastbaar.

Workshop 3